Termopapa

Тепла підлога електрична опт та роздріб

Тепла підлога чи газ?

Гожулянська 28. Наша робота. Архів.

Тепла підлога чи газ? Опалення та тарифи – порівняльна характеристика.

З підвищенням вартості на опалення необхідно враховувати, що нинішня система тарифів неоднозначна, і гнучкість її залежить від багатьох факторів, таких як площа приміщення, наявність або відсутність лічильників тощо.

В наш час в Україні надані різноманітні види та системи опалення, і у своєму виборі споживача цікавить як вартість самої системи, так і первинне капіталовкладення та терміни окупності обраного джерела тепла. Але насамперед важлива питома вартість тепла, за яке ми платимо до бюджету країни. Одним із популярних джерел тепла на території України є природний газ. Пропонуємо зробити розрахунок, який наочно продемонструє його порівняння з альтернативним джерелом – трансформацією електричної енергії на теплову.

Починаючи з 03.03.2015 р. вартість природного газу, що споживається, становитиме 7,188 грн. за 1 м3, з ПДВ та збором у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності, тарифів на послуги з транспортування, розподілу та постачання природного газу за регульованим тарифом. /Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг №583 від 03.03.2015р. зареєстрованою в Міністерстві юстиції України. за №242 /26687/.

Також електроенергія, яка відпускається населенню, в тому числі проживає в житлових будинках з кухонними електроплитами, за обсяг, спожитий понад 100 кВт/год до 600 кВт/год електроенергії на місяць включно з тарифом 0,63 грн за 1 кВт/год, включаючи ПДВ. /Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг № 220 від 26.02.2015р. зареєстрованою у Міністерстві юстиції України від 02.03.2015 за №231 /26676/.

Маючи вихідні дані про тарифи, складаємо порівняльну таблицю:  

 ПРИРОДНИЙ ГАЗЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ
Чинні тарифи7,188 грн. за 1 м30,63 грн. за 1 кВт·час
Кількість тепла, що виділяється при спалюванні природного газу / шляхом трансформування електроенергії в теплову26,4МДж3,6МДж
Розрахункова формула вартості отриманої одиниці тепла1Мдж=7,188/26,4=0,272 грн.1Мдж=0,63/3,6=0,175 грн.

 Висновок очевидний: альтернативне джерело тепла в півтора рази дешевше від тепла, отриманого шляхом спалювання природного газу.

Припускаючи, що існують інші розрахунки та шляхи значно більшої економії, наприклад, акумуляція енергії або використання опалення тільки в «економний» час доби і т.д., варто врахувати, що для цього необхідна перебудова технічних умов на використання систем обігріву для кожного конкретного вдома. Також зверніть увагу, що відповідно до чинного законодавства тарифи на енергоносії змінюватимуться у п’ять етапів. Це своє чергу може внести корективи у подану вище таблицю. Звертайтеся за більш детальною інформацією до наших спеціалістів – знаючи умови Вашого будинку, вони зможуть Вам пояснити в індивідуальному порядку найкраще та економічне рішення.

Тепла підлога чи газ?